De kwaliteit van een rolmeter is te herkennen aan:

– De precisie
– Kwaliteit van de band
– Bandaanvang
– Kast

De precisie

Bij een goede meetband staat bij de bandaanvang de aanduiding van het EG-goedkeuringsnummer, de nauwkeurigheidsklasse en de fabrikant van het merkartikel.

Kwaliteit van de band

Belangrijk bij zakrolbandmaten zijn de stabiliteit van de band. Daarom wordt voor zakrolbandmaten meestal een concaaf gevormde stalen band gebruikt. Om de gedrukte maatverdeling te beschermen tegen slijtage, bijvoorbeeld door wrijving, zijn de meeste banden voorzien van een sterke weerstandsbestendige laag. Stalen meetlinten hebben een hogere lengtetolerantie omdat het materiaal temperatuurgevoeliger is. Daar staat tegenover dat ze in tegenstelling tot glasvezelbanden, voor zeer nauwkeurige metingen minder trekkracht nodig hebben. De uitvoering en het materiaal moeten de stalen meetlint beschermen tegen bandbreuk en slijtage door wrijving.

Bandaanvang

Afhankelijk van de toepassing, zijn er verschillende speciale haken verkrijgbaar, zoals scharnierende haken, schietloten, ogen, ringen enz. die in of aan het meetlint kunnen worden bevestigd. Een STABILA-patent bij zakrolbandmaten: de enige haak die niet wegglijdt. Een spikeshaak die dankzij de spikes uit zichzelf blijft vastzitten.

Kast

Stabiel, veilig en handzaam, ter bescherming en voor veilig gebruik. Er worden verschillende materialen gebruikt. Voor kast en frame zijn dit meestal ABS-kunststoffen. Er zijn echter ook nog enkele metalen kasten en frames. Bij goede zakrolbandmaten wordt tegenwoordig de grip vaak van een zachte Rubberbekleding voorzien.

Nuttige extra functies zorgen voor meer gebruikswaarde, zoals de aanslag aan de bandaanvang, bandinvoerrem, vastzetknop en verschillende beginhaken. De zakrolbandmaten van Stabila beschikken bijna allemaal over de gepatenteerde spikeshaak, die het wegglijden op gladde oppervlakken voorkomt.