De klassieke waterpas bestaat uit volgende delen:

– Het libelblok en de houder van het libelblok
– De meetvlakken
– Het profiel van de waterpas

Het libelblok en de houder van het libelblok

Het libelblok is vervaardigd van CNC gedraaid acrylglas, dat met ingelegde roestvrije afleesringen uitloopbestendig gelast is. De buitenzijde moet zo glad mogelijk zijn, om lichtbrekingen bij het aflezen van de libel tot een minimun te beperken. Maar ook de breukvastheid en het eenvoudig kunnen schoonhouden van het libelblok, zijn belangrijke kwaliteitscriteria. Dankzij de bijzondere constructie kan dit blok ook geschikt zijn voor bovenhandse metingen, zogenoemde omslagmetingen. Dit wordt aangegeven met een apart symbool op de waterpas.

Bovenhands meten: dit betekent dat de waterpas met de horizontale libel naar onder is gedraaid waardoor een, dan naar boven gericht meetvlak, gemeten kan worden. Niet iedere libel is hiervoor geschikt.

Libelvloeistof: de speciale, fluoriserende vloeistof is zeer bestendig tegen UV-straling. De vloeistof zorgt voor een goed afleesbare bel, die niet te snel en te langzaam beweegt. Ook de grootte van de bel is belangrijk voor een goede aflezing. De bel mag niet te groot, Maar mag bij lage temperaturen, waarbij de vloeistof krimpt, evenmin buiten de ringen van de libel komen. Bij temperaturen tussen –20°C en + 40°C moet een exacte aflezing mogelijk zijn.

Elektrostatisch opladen: de beinvloeding van de beweging van de libel en daarmee de nauwkeurigheid door het elektrostatisch opladen, kan door een juiste samenstelling van de libelvloeistof worden voorkomen. De hoogwaardige kunststof vatting vormt de verbinding tussen het libelblok en de waterpas. Daarmee is de houder van de libel, wanneer deze parallel op het meetvlak is uitgericht, één van de belangrijkste onderdelen voor de noodzakelijke nauwkeurigheid.

Eén van de belangrijkste produktiemethodes is het door Stabila gepatenteerde giet-proces. De houder van het libelblok bestaat hierbij uit twee delen: de blokhouder met instelmogelijkheid En het klemblok, dat de libel in het vlak houdt. Deze delen worden met de vatting in de waterpas geplaatst. Door het inpersen van een krimpvrije kunsthars wordt een levenslange, spanningsvrije, onwrikbare verbinding tot stand gebracht. De vatting met het libelblok wordt voor het uitharden van de kunsthars uitgericht en garandeert zo een permanente hoge nauwkeurigheid. Libellen die zijn ingeschroefd en systemen die niet vastgegoten zijn met het profiel, kunnen niet aan deze eis voldoen.

libellen     luchtbelaflezing     uv-bestendig

De meetvlakken

De meetvlakken van een waterpas kunnen op diverse manieren verzorgd zijn. Meestal is de complete waterpas, dus ook het meetvlak, poedergecoat, gelakt en geëloxeerd. Er zijn ook waterpassen, waarbij het oppervlak van het meetvlak via een extra bewerking wordt vlakgefreesd. Een absoluut vlak oppervlak is echter altijd belangrijk. Daarom kunnen niet alle zijden van een waterpas als meetvlak dienen. Bij Stabila kan men aan de hand van de opgedrukte symbolen direct zien welke zijden van de waterpas geschikt zijn voor metingen.

Het profiel van de waterpas

Het profiel is een verlenging van de libel. Daarom moet het vervaardigd zijn van duurzaam en vervormingsvrij materiaal, dat een hoge gebruikswaarde, een licht gewicht en een goede hantering oet garanderen. Stabila gaat echter nog een stap verder. De vorm en wanddikte van het profiel wordt bepaald aan de hand van de primaire toepassingen van de betreffende waterpas. Ook de uitsparing voor het libelblok is van groot belang. Deze uitsparing mag niet ten koste gaan van de stabiliteit van het profiel en de afleesbaarheid van de libel moet zo optimaal mogelijk blijven. Bij de Stabila waterpassen bedraagt gezichtshoek ten opzichte van de horizontale libel max. 300°.

alu-profiel